06 70-515-5833

Oktatók

Shihan Darányi Gábor

Jelenleg a dōjō vezető oktatója Darányi Gábor Shihan (15. dan)

Harcművészeti tanulmányait jūdō-val kezdte kisiskolásként. Bár a jūdō nagyon jó alapokat adott, érezte, hogy a versenyszellemű küzdelmek nem állnak hozzá közel, ezért 1993. szeptemberétől a ninjutsu-val kezdett el foglalkozni, amit azóta is folyamatosan gyakorol.

A fejlődés érdekében más sportokat is kipróbált. A gimnázium alatt szertornázott, hogy fejlessze akrobatikus képességeit. Majd az egyetem alatt egy évet bokszolt, amiből szintén sokat merített, mivel nagyon jól fejleszti azt a hozzáállást, amit a ninjutsuban “a harcos szívének” hívunk.

 

Edzőtermünk filozófiája:

A ninjutsu gyakorlásának ugyanaz az előnye, ami a hátránya. Tisztán és érthetően tanít a természet törvényei szerint. Az ember mindent a saját bőrén tapasztal meg. A harc nem szép, nem is hősies, pláne nem romantikus, ahogy sokszor ábrázolják. A harcban nincs mellébeszélés vagy felesleges dolgok. Ha hezitálsz, meghalsz! Ha nem vagy a jelenben, meghalsz! A sok apró halál az edzésen megmutatja milyen törékeny az emberi élet, így megtanulod értékelni a sajátodat. Darányi Gábor

A harcművészetek gyakorlása közben egy evolúciós folyamaton megyünk keresztül, ahogy az egyes iskolák is ilyen fejlődésen mentek keresztül az elmúlt századokban. A születésüknél háború dúlt Japánban, ekkor a győztesként hazatérő harcosok átadták gyilkos tapasztalataikat az övéiknek, hogy azok is sikerrel éljék túl a következő csatát. Majd jött egy békésebb korszak, ahol a több nemzedéknyi tapasztalatokat elkezdték lejegyezni, rendszerezni. A jelen korban a gyakorlók többsége olyan országok polgárai, ahol hosszú évtizedek óta béke van, és remélhetőleg az is marad sokáig. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi értelme ezt gyakorolni. A válasz egyszerű, hogy megtaláljuk és megismerjük saját magunkat. Szerintem minden művészet valahol erről szól.

A szavak félreérthetőek, a fájdalom konkrét. Csics György a Seijin Dōjō alapítója

A művészetnek élőnek kell lennie, haladnia kell a korral, és aktuális válaszokat kell kínálnia a jelenkor problémáira. Tisztában kell lenni a stílus eredetével, de nem szabad beleragadni a múltba. Olyan ez, mint a harcos állása: stabil, kibillenthetetlen, de könnyedén mozdul belőle, ha kell.