06 70-515-5833

Története

Bujinkan Magyarországon

Sensei Szabó Pál közvetítésével a ’80-as évek közepétől vált elérhetővé a hazai közönség számára is, hogy bepillantást kapjon a ninják harcművészetébe és filozófiájába. Japánból német közvetítéssel jutott el hozzánk a Bujinkan Budō Taijutsu. Szabó Pál rendszeresen járt ki Németországba, Sihan Steffen G. Fröclich-hez, hogy megtanulhassa a ninjutsu művészetét. A jelenlegi dōjōvezetők közül sokan még az ő vezetése alatt kezdtek el tréningezni.

A hazai ninjutsu életében az első jelentős változás 2000-ben következett be. Néhány vezető oktató, köztük a Seijin dōjō oktatói, úgy döntöttek, hogy új tanítót választanak maguknak Dean Rostohar személyében. Ő a horvátországi Bujinkan vezetője. Aztán az évek múlásával tovább szélesedett a paletta. A jelenlegi oktatók többsége számos külföldi és hazai szemináriumon vesz részt és szerencsére egyre többen jutnak ki Japánba, hogy tovább mélyíthessék tudásukat.

Ninjutsu szeminárium

Jelenleg számos Bujinkan dōjō található az országban. A hazai dōjō-k különálló egységekként működnek, de ez nem jelenti azt, hogy nem lenne köztük együttműködés. Ezt bizonyítja az évek óta megrendezésre kerülő Buyukai, ahol az ország szinte valamennyi dōjō-ja képviselteti magát, hogy együtt edzhessenek a hazai oktatók vezetésével.

Vannak olyanok, akik korábban a Bujinkan égisze alatt tanultak, de idővel úgy döntöttek, hogy önálló utat járnak be, de továbbra is megőrizve a jól ismert ninjutsu nevet. Itt jegyezném meg, hogy csak az oktathatja a Bujinkan Budō Taijutsut, aki a központi Honbu dōjō által kiállított úgynevezett Shidoshi engedéllyel rendelkezik. Ezt kizárólag a Soke adhatja ki. Akinek nincs ilyen engedélye, az nem oktathat és nem adhat fokozatot.