06 70-515-5833

Vizsgarendszer

A vizsgáztatási szokás dōjō-nként eltér. Hatsumi sensei nem határozott meg semmilyen konkrét vizsgakövetelményt, azt az oktatók belátására bízta. A Bujinkan ilyen szempontból nagyon liberális. Van ahol adományozzák, van ahol a teljesített edzések számához kötik a következő fokozat megszerzését.

Tűzkeresztség – fehér öv vizsga

Ez az első fokozat,  több helyen ezt fokozat nélküli állapotnak tekintik, azaz mu kyu-nak. A Seijin dōjō vizsgáztatás terén szigorúbb, nálunk a dojó taggá válás előtt van a Tűzkeresztség vizsga, mely bizonyítja a tanuló hosszútávú elkötelezettségét a ninjutsu-val szemben. A fokozat megszerzése nem csak a Gi viselésére tesz jogosulttá, de innentől tekintünk a dojo teljes körű tagjának. Lehetőséged van kiváltani a Bujinkan tagságit, amellyel az edzéseken is kedvezményesen vehetsz részt.

Vizsgakövetelmények:

  • minimum 28 órán való részvétel
  • a kitérések alapvető formáinak elsajátítása (ukemi, kaiten, sabaki kata)
  • pontos, határozott támadás bemutatása
  • elmélet
  • a vizsgán a előre meghatározott technikák ismeretén felül, az edzéseken nyújtott teljesítményt is értékeljük

9. kyu – zöld/piros öv

A vizsgáztatásnál a shuhari elvet alkalmazzuk, ez lényegében azt jelenti, hogy a kezdetben a tanuló lemásolja a mozdulatokat. Aztán folyamatosan elkezdi megérteni a mögöttes elveket, majd ennek a gyakorlása révén valóban a részévé válik. Ezért mi már a kezdetektől elvárjuk a tanulóktól, hogy saját magukhoz képest eljussanak a megértés szintjére és ne csak üres technikákat másoljanak.
A 9. kyu megszerzéséhez általában 8-10 hónap felkészülés szükséges, ennyi idő kell ahhoz, hogy a legalapvetőbb kata-kat (páros gyakorlatokat) és elveket elsajátítsák.

8.-5. kyu

Belépés egy magasabb szintre, innen már látogathatóak a haladó edzések, magasodnak az elvárások és a kötelezettségek. Ennek a szintnek a megszerzéséhez a tanulóinktól elvárjuk, hogy ne csak a Seijin dōjō-ban tanuljanak, évente legalább egy szemináriumon vegyenek részt és az ott megszerzett ismereteket építsék bele a tudásukba.

4. kyu fölött

A TenChiJin utolsó részének, a különbőző iskolák technikáinak bemutatása az alapvető elvárás. Ezentúl a fegyverhasználat is szerves részévé válik a vizsgáknak.

Danok

A Bujinkanban a kyu fokozatokon felül 15 mester fokozat, azaz dan van.

Ezeket tulajdonképpen nekünk, gaijinoknak (külföldieknek) hozták létre. A régi japánban nem nagyon szabdalták fel a fokozatokat. Miután valaki megtanulta az adott iskola összes technikáját Menkyo kaiden-t (免許皆伝- a teljes tudás birtokában lévő igazolás) kapott, tehát elvégezte az iskoláját és kész harcosnak tekintették. Természetesen ez nem jelentette tanulmányai végét, hiszen egy egyetem vagy bármely szakma elvégzése után is szükséges a továbbképzés, hogy az ember valóban mestere legyen annak, amit csinál.

Hogy közérthetővé tegyem a fokozatok jelentését, egy hasonlattal élek. A kyu fokozatokat tekinthetjük úgy, mint a bölcsőde és óvoda időszakát. Ekkor szerzi meg a tanuló azokat az alapképességeket, melyek a további tanulmányaihoz elengedhetetlenek. Ezt a tudásanyagot a Ten Chi Jin Ryaku no Maki-ban foglalták össze. A dan fokozatokat további három állomásra lehet osztani. 5. danig tart az általános iskola, 10 danig a középiskola, majd 15 danig az egyetem.

Gyakran mondják a Bujinkanban, hogy valódi tanulóvá csak az első dan megszerzése után válik az ember. És ezt én is így gondolom. Ez nem csak egy adott tudásszint megszerzéséről szól, hanem egy mester-tanítvány kapcsolatról is.

A fokozat nagyon jó visszajelzés lehet a tanulónak, hogy éppen hol tart az úton, de véleményem szerint nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki. A legfontosabb, hogy szívünkben meglegyen a vágy a fejlődésre, és folyamatosan ezzel az érzéssel gyakoroljunk. A többi jön magától.

FOKOZATOK JELÖLÉSEI

A kyu fokozatoknál a Bujinkan embléma piros alapon fehér, fehér szegéllyel. A 10. kyu után az övek színe a 14 év feletti tanulóknál: fiúknál zöld, a lányoknál piros. A 14 éves kor alatt mindenkinek egységesen sárga. Egyes országokban eltérő övszínekkel is találkozhatunk.

10. kyu – egységesen a fehér öv
9. kyu – zöld, piros, vagy sárga öv
8. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 1 ezüst csillag
7. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 2 ezüst csillag
6. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 3 ezüst csillag
5. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 4 ezüst csillag
4. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 1 arany csillag
3. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 2 arany csillag
2. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 3 arany csillag
1. kyu – zöld, piros vagy sárga öv, 4 arany csillag

Ezután már a mesterfokozatok vizsgái jönnek, kezdve az 1. dan-nal, majd a 2., egészen a 10. dan-ig. Az öv színe az 1. dan-tól fekete és ez nem is változik. A Bujinkan embléma piros alapon fekete, fekete szegéllyel. Az 5. dan-tól az embléma piros alapon fekete, fehér szegéllyel.

1. dan – fekete öv, piros alapon fekete Bujinkan embléma
2. dan – fekete öv, 1 ezüst csillag
3. dan – fekete öv, 2 ezüst csillag
4. dan – fekete öv, 3 ezüst csillag
5. dan – fekete öv, piros alapon fekete Bujinkan embléma, fehér szegéllyel
6. dan – fekete öv, 1 ezüst csillag
7. dan – fekete öv, 2 ezüst csillag
8. dan – fekete öv, 3 ezüst csillag
9. dan – fekete öv, 4 ezüst csillag
10. dan – fekete öv, sárgás alapon zöld Bujinkan embléma

Ezt követően még 5 fokozat van a Bujinkanban. Ezeket a fokozatokat csak a Soke adományozhatja a kivételes tanítványainak. Danoknak is nevezik, de sokkal inkább az öt természeti elem megtestesítője (chi-föld, sui-víz, ka-tűz, fu-szél, ku-univerzum). Ezen fokozatok jelölése a narancssárga alapon zöld embléma és szegély. A Bujinkan embléma felett 1, 2, 3, 4 vagy 5 ezüst csillag.

A Soke (jelenleg Masaaki Hatsumi) emblémája piros alapon arany szegély és írás. Ezt csak a Soke viselheti.

dan 1-4

 

 

MEGSZÓLÍTÁSOK

A tanuló fokozatú tréningvezető: Senpai (ez a titulus nem automatikus, ezt a tanító adományozza az arra érdemes tanulónak).

A mesterfokozatú tréningvezető: Sensei. Ez a megszólítás minden Budo mesternek kijár, bár a Bujinkanon belül változó gyakorisággal használják.

Míg a Sensei egy általános, minden mesternek kijáró megszólítás, addig vannak olyanok is, amelyek függnek a fokozat nagyságától, magyarul a “Dan-ok számától”. Ezek már inkább címek, csak olyan mesternek van, aki hivatalosan taníthat, tanítványai vannak.
1-4 Dan-ig Shidoshi-ho.
5-9 Dan-ig Shidoshi.
10. Dan-tól Shihan.

A nagymester titulusa a Soke.