06 70-515-5833

BOT BEVEZETŐ (B0)

Jelentkezés

Kurzus címe: Bot bevezető (B0)

Kurzus első időpontja: 2022. szeptember 13. (1. alkalom)

Alkalmak száma: 5 alkalom, keddenként 17.30-18.30 óra között. 1081 Budapest, Népszínház utca 17. szám alatt (bejárat a Víg utca felől található; nagy, szürke, fémajtót kell keresni)

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 11., Jelentkezés
jelentkezés után 1-2 napon belül felvesszük veled a kapcsolatot.

Díjak: 38.000 Ft / fő (regisztrációkor fizetendő), mely az edzéseken túl minden jelentkezőnek tartalmazza a nyomtatott tananyagokat, valamint egy rövid botot (hanbo), és egy hosszú botot (rokushaku bo) (az eszközöket természetesen mindenki megtarthatja)

Záró vizsga: A tanfolyam befejezése utáni rendszeresen van lehetőség gyakorlásokon való részvételre illetve vizsgázásra. A vizsga egy külön meghirdetett időpontban kerül megrendezésre, aminek a sikeres teljesítése esetén diplomát adunk.  A vizsga megléte alapfeltétele a kurzus további szintjeihez való csatlakozásnak.

Jelentkezési feltétel: Betöltött 14. életév. Előképzettség nem szükséges, ennek a szintnek pontosan az a célja, hogy megtanítsa az alapokat. Jelentkezés

Létszám: max 10 fő (jelentkezési sorrendben) !!!

Leírás:

A Bujinkan-ban a Kukishinden ryu és az Amatsu Tatara hagyományok tartalmaznak írott technikákat a botharccal kapcsolatban. A bevezető kurzus célja, hogy ismertesse a hosszú bot és a rövid bot formagyakorlatainak végrehajtásához szükséges alap mozdulatokat, állásokat, támadásokat és védéseket. Gyakori hiba, hogy a fegyveres gyakorlásnál, egyből az összetettebb kata*-kal kezdik, ami egy felszínes tudást fog eredményezni, és a mozdulatok mögött nem lesz meg a megfelelő dinamika és precizitás, amitől valóban működővé válik egy technika.

A hétköznapi életben minket körülvevő tárgyak közül is számtalan forgatható hanbo*-ként vagy rokushaku bo**-ként. Éppen ezért önvédelmi szempontból is nagyon hasznos lehet a botharc elsajátítása. A középkori Japánban azok a vándorok is a sétabotjukat használták önvédelemre, akiknek a fegyverviselés nem volt megengedett, hiszen puszta kézzel nem sok esélyük lett volna a gyakori rablótámadásokkal szemben.

A Kukishinden ryu hagyománya úgy tartja, hogy egy harcos alabárdjáról (naginata) az ellenfele levágta a pengét és ezután kénytelen volt csupasz botként forgatva legyőzni őt és a többi páncélos ellenségét. Később ebből alakult ki a bo-jutsu vagyis a botharc művészete, amiben olyan szintre fejlesztették a bot forgatását, hogy még egy fegyveres, páncélos katona ellen is hatékonynak bizonyult.

A kurzus célja:

  • bevezetést nyújt a hosszú (180 cm) rokushaku bo és a rövid (90 cm) hanbo használatába az alapoktól,
  • ismerteti a különböző bot típusokat
  • bemutatja a botharc etikettjét hanbo-val és rokushaku bo-val egyaránt

Gyakorlati résznél végig megyünk a

  • a rövid és a hosszú bot harci állásain,
  • a hanbo jutsu különböző pozícióiból végezhető csapásokon, szúrásokon és a különböző típusú botok hatékony forgatásán
  • a rokushaku bo Kihon Gata

*- kata= formagyakorlat, amire a japán harcművészeti stílusok oktatása épül

** -hanbo=félbot, vagy más néven sanshaku bo, a san shaku~90 cm-nek felel meg

*** – rokushaku=(6 shaku~ 180 cm), bo=bot