06 70-515-5833

Edzéstípusok

Ha valóban harcossá szeretnél válni, akkor rendelkezz a harcos szívével és megfelelően feledzett testtel, valamint vértezd fel magad hatékony technikákkal (Shin Gi Tai – 心技体). Az oktatási tematika összeállítása során törekszem arra, hogy valamennyi szintet érintsük, és a tagjaink számára korlátlan lehetőséget biztosítsak a fejlődésre a változatos ninjutsu edzésekkel, rendszeres táborainkkal és szemináriumainkkal.

Fontosnak és megkerülhetetlennek tartom a testünk megfelelő kondicionálását, a technikák alapos megismerését, és azok begyakorlását. Hatsumi sensei edzésein gyakran hangoztatja, hogy ő nem technikákat tanít, mert az harc közben csak a vesztünket okozza. Ezért felejtsük el a formákat. Azonban ehhez először meg kell azokat ismernünk.

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a Bujinkan Budō Taijutsu megértéséhez, ami egyfajta esszenciája a Budō-nak, hosszú utat kell bejárnunk, és három szinten kell fejlődnünk.

Nálunk különböző típusú edzések vannak, melyekről itt találhatsz egy rövid leírást. Az időpontok is fel vannak tüntetve, de mielőtt edzésre jönnél, kérlek, nézd meg az órarendet vagy az üzenőfalat, mert az alkalmi változásokról csak onnan értesülhetsz.

Ahhoz, hogy az ember felérjen a csúcsra, lépésről lépésre kell haladnia

Nálunk különböző típusú és szintű edzések vannak, hogy mindenki megtalálhassa a szintjének megfelelőt. Mindegyik típusról találhatsz egy rövid leírást, illetve azt, hogy milyen feltételekkel lehet rajta részt venni. Az időpontok is fel vannak tüntetve, de mielőtt edzésre jönnél, kérlek, nézd meg az órarendet vagy az üzenőfalat, mert az alkalmi változásokról csak onnan értesülhetsz.

Ninjutsu kiképző edzés

Hetente egy ilyen edzést tartunk, melynek fő célja a stílusunk gyakorlásához elengedhetetlen képességek fejlesztése, továbbá a megfelelő fizikum megszerzése. Rövid bemelegítés után az esésekkel, gurulásokkal foglalkozunk. Mivel a Bujinkanban ezek nem csupán azért szerepelnek, hogy egy esést sérülés nélkül megússzunk, így gyakran különböző szituációs feladatokba ágyazzuk ezeket. Ezt követi a kitérések, ütések, rúgások, védések dinamikus begyakorlása. Az ember rendelkezhet a legjobb technikai repertoárral, de ha az első ütésnél lefagy, akkor ez mit sem ér. Az óra második felében A Bujinkan ABC-jének tekinthető TenChiJin Ryaku no Maki-ból szemezgetünk technikákat. Ezek ismerete szükséges az első mesterfokozat (sho dan) megszerzéséhez. Ennek a gyűjteménynek az első két szintjét nézzük át részletesebben, amik az alapmozdulatokat és bázis technikákat tartalmazzák. Az adott napon gyakorolt technikát végül kipróbáljuk „valós környezetben”, ahol a gyakorló a saját tudásszintjének megfelelő küzdelemben kell végrehajtani azt. Végezetül egy rövid erősítéssel feléljük, a még megmaradt tartalékokat, majd lenyújtjuk a megfáradt izmokat.

Oktatók: Felváltva a dojo feketeöves tanítványai

Mikor: csütörtök este 18:00-19:30.

Tradicionális ninjutsu edzés 

A Seijin dojo-ban, arra törekszem, hogy az oktatás összhangban legyen a Japánba található dojo-k képzési programjaival. Ezért a különböző mesterektől látott oktatási stílusok és tematikák ötvözete ezek az edzések. Az egyes hónapokban mindig az előre meghatározott területre fókuszálva.

Ten Chi Jin Ryaku no Maki 天地人略の巻 – Ég, Föld és Ember stratégiájának tekercsei

Továbbra is foglalkozunk ezzel a résszel is, de most már leginkább az utolsó fejezetével, melyekben formagyakorlatok vannak összeválogatva a Bujinkan által tanított iskolákból.

Buki 武器 – Fegyverek

A Bujinkan-ban számtalan tradicionális és modern fegyver használatával megismerkedünk. Igazán nagy különbség nincs az egyes eszközök használata között, ha az ember megérti az alapelveket. Minden fegyver esetében először az alapvető mozdulatokat gyakoroljuk be és utána kezdünk foglalkozni, a harci alkalmazásokkal. Akit igazán érdekelnek a fegyveres formák, azoknak ajánlott a Fegyver Akadémia képzésein részt venni.

  • Különböző hosszúságú botok
  • Vágó- és szúrófegyverek
  • Kötelek
  • Dobó fegyverek

Kilenc ryū

Ezeken az edzéseken van alkalmunk az egyes iskolák /ryū/ alaposabb tanulmányozására, illetve bizonyos szituációk begyakorlására.

Ryūha 流派 – Bujinkan 9 hagyományos iskolájából hattal foglalkozunk részletesebben.

  • Gyokko Ryū Kosshijutsu 玉虎流骨指術
  • Kotō Ryū Koppōjutsu 虎倒流骨法術
  • Kukishin Ryū Dakentaijutsu 九鬼神流打拳体術
  • Shinden Fudō Ryū Dakentaijutsu 神傳不動流打拳体術
  • Takagi Yoshin Ryū Jūtaijutsu 高木揚心流柔体術
  • Togakure Ryū Ninpō Taijutsu 戸隠流忍法體術

Oktatók: Darányi Gábor (Blaha), Tarján Róbert (Kőbánya)

Mikor: Hétfő és szerda este a Blaha Lujza téri dojo-ban, pénteken és szombaton a Kőbánya dojo-ban

Nyári edzés

Leírás:

Nálunk az élet nem áll meg nyáron sem. Heti több alkalommal biztosítunk edzési lehetőséget. A tréningek érdekessége, hogy alkalmanként a szabadban tartjuk, egy füves területen. Ez segít abban, hogy elszakadjunk a dojo “steril” légkörétől, itt már a külső környezet hatásaival is számolni kell. A nap elvakíthat, a sötétben bizonytalanná válik a látás, esőben nehéz megfogni a másik csúszós bőrét… (Szélsőségesen viharos időben továbbra is a dojo-ban lesznek megtartva az edzések.)

Oktató: Darányi Gábor

Mikor: Előre egyeztetett időpontban