06 70-515-5833

Rövid kardok

Jelentkezés

Kurzus címe: Rövid kardok (K4)

kodachi waza – rövid kardos technika katana ellen

Kurzus első időpontja: 2020. november 26.

Alkalmak száma: 6 alkalom edzés, az első 4 alkalom on-line

Jelentkezési határidő: 2020. november 21. Jelentkezés

Díjak: 49.000 Ft / fő (regisztrációkor fizetendő), mely az edzéseken túl minden jelentkezőnek tartalmazza a nyomtatott tananyagokat, egy fém gyakorló rövid kardot (wakizashi), és egy fa gyakorló kést (tanto).
(a kardot, és a kést természetesen mindenki megtarthatja)

Záró vizsga: A vizsga egy külön meghirdetett időpontban kerül megrendezésre, aminek a sikeres teljesítése esetén diplomát adunk.  A vizsga megléte alapfeltétele a kurzus ötödik (K5) és hatodik (K6) szintjeihez való csatlakozásnak.

Shoto az övben (2015, Japán)

Japán 2015

Jelentkezés feltétele: Sikeres vizsga a Kard bevezető (K0) szintből, vagy minimum 5. kyu fokozat megszerzése a Bujinkan-ban. Jelentkezés

Létszám: max 12 fő (jelentkezési sorrendben)

Leírás:

A hosszú kard mellett a szamurájok mindig hordtak magukkal egy vagy két rövidebb pengét is, amit korszakonként és élethelyzetenként különböző formában viseltek. Ez lehetett egy rövidebb pengéjű kard, vagy kés, esetleg mindkettő. Ezeket a küzdelmek során hol a hosszú karddal együtt használták, hol pedig csak magukban. Ezen a tanfolyamon azokat az eseteket fogjuk tanulmányozni, ahol a védekezőnél csupán egy rövidebb penge van. (A két kard együttes használatával a K5-ös szinten fogunk foglalkozni.)

Egyes társadalmi csoportok tagjai számára, mint a kereskedőknek a hosszú kard viselése abszolút tiltott volt, de rövid kardokat tarthattak maguknál, hogy megvédhessék magukat a rablóktól. A szamuráj sem tarthatta magánál minden esetben a fő fegyvernek számító katana-t, például vendégségbe érkezve elvárás volt, hogy a kardot kint hagyja, csupán a rövidebbet vihette be magával. Ez egy támadás esetén jelentős hátrányt jelentett, egy olyan támadóval szemben, akinél hosszú kard, vagy lándzsa volt.

Azonban a harcosoktól elvárható módon ezekre a helyzetekre, is fel kellett készülniük, ezért dolgoztak ki a rövid kardra is formagyakorlatokat, melyeken keresztül elsajátíthatták a fegyver hatékony használatának módját. A Bujinkan-ban több iskola is használja a rövid kardot a technikáiban, de részletesen kidolgozott tematika csak a Kukishinden ryu repertoárjában található.

Ezen kívül a japán késsel (tanto) is fogunk gyakorolni. A régi harcművészeti iskolák tematikájában (Bugei jūhappan) ritkán szerepelt külön a késharc, mégis gyakran kerül elő edzéseken ez a fegyver itthon és Japánban egyaránt. Azonban gyakorló harcművészként tisztában kell lennünk a kés megfelelő használatával, hiszen valószínűleg a leggyakrabban előforduló fegyver, amivel a hétköznapokban is lehet találkozni.

Részletes tematika:
– a különböző japán rövid pengés fegyverek ismertetése
– A kés és a rövid kardok általános kezelése harc közben (elővétel, vágás, szúrás…)
– Egyszerű gyakorlatok, a megfelelő rutin kialakításához
– Kukishinden ryu rövid kard (kodachi) technikái