06 70-515-5833

Bot Kurzus

A kurzus fókuszában a klasszikus japán harcművészetekben használt három fő bot típus található. A közel kétméteres bo, a 130 cm-s jo, és a derékig érő hanbo. Méretbeli különbségükből adódóan sok eltérés figyelhető meg a mozgásanyagukban és a stratégiájukban egyaránt. Ezen kívül bepillantást nyújtunk a különleges botok használatába is, mint a tanbo, shikomi zue, és a Nyoibo.

A bot az egyik legősibb fegyver, amit a kővel együtt feltehetően már az ősemberek is forgattak, hiszen ezek használata a mai emberszabású csimpánzoknál is megfigyelhető. Mára a kő teljesen kiszorult a fegyverek közül, helyét átvették a könnyebben megmunkálható fémek, de a bot mind a mai napig meghatározó maradt. Mi lehet ennek az oka?

Egyrészt a használata viszonylag könnyen elsajátítható.  Habár rengeteg stílus alakult szerte a világban a botharc oktatására, alapvetően bárki képes egy farúddal csapkodni, ami már így is komoly sérüléseket okozhat az ellenfélnek. És rögtön ehhez is kapcsolódik a következő ok. Bár komoly sérüléseket okozhat, mégis viszonylag könnyen elkerülhető, hogy halálos legyen. Ezért nagyon népszerű a rendfenntartó alakulatok körében. Harmadrészt rendkívül olcsó, és szinte bárhol megtalálható a hétköznapi tárgyak között. Lehet az egy esernyő egy porszívó cső vagy egy összetekert újság.

Aki szeretne csatlakozni később a szálfegyverek kurzushoz, annak mindenképp el kell végeznie a Bot bevezető (B0) szintet, mivel a hosszú bot alap mozdulatai az egyik kulcs a szálfegyverek megértéséhez, enélkül nagyon nehéz elsajátítani a naginata, yari, és a bissento technikákat.

A kurzus felépítése

  • Bot bevezető (B0)
  • Hanbo jutsu pusztakezes támadó ellen (B1)
  • Hanbo jutsu fegyveres ellen (B2)
  • Kukishin Ryu Bojutsu (B3)
  • Amatsu Bo jutsu (B4)
  • Jo jutsu (B5)