06 70-515-5833

Mi az a Specwog?

Specwog egy elit szervezet,  aminek elsődleges célja hogy megfelelő felkészítést nyújtson a különböző rendőri és katonai egységek számára, valamint civileknek, akik elkötelezettek a saját biztonságuk mellet.

Alapítója Dean Rostohar, aki  a horvát Bujinkan Seishin dojo ninjutsu harcművészti iskola vezetője, aki a Délszláv háborúban a speciális alakulat tagja majd később rendőri szolgálatot végzett. A háború után a bevetéseken összegyűjtött tapasztalatait és a ninjutsu elveit ötvözve hozta létre a Specwog szervezetet, aminek elsődleges célja, hogy felkészítést nyújtson többek között az különböző rendőri és katonai egységek (FBI, Navy Seal stb) számára. A képzés mára kinőtte magát és a világ számos pontján oktatják már civilek számára is, akik elkötelezettek a saját biztonságuk mellett.

Dean Rostohar

Dean leggyakrabban harcosként, védelmezőként definiálja magát. 1965-ben született Zágrábban, és azóta is ott él. 1975-ben kezdett foglalkozni harcművészetekkel – több irányzatban is mesterfokozatot ért el. 1986-ban találkozott először a Ninjutsu-val. 1993-ban nyitotta meg az első ninjutsu dojo-t Horvátországban a bujinkan budo ninjutsu nagymestere (Soke) kérésére.

1991-től részt vett a délszláv háborúban, egy különleges egység tagjaként. Az egyik akció során, mélyen az ellenséges vonalak mögött, súlyosan megsérült. Életét a sokéves edzéseknek és saját akaraterejének köszönheti. Számos kitüntetést szerzett, többek között magától a horvát elnöktől.

Háborút követően a harcművészet oktatására és a különböző fegyverestestületek képzésre koncentrált. Ezen kívül egy saját fejlesztésű taktikai késsel is büszkélkedhet.

Felmerülhet a kérdés, hogy a ninjutsu, amit elsősorban egy hagyományos japán harcművészetként ismerünk, hogy hozható kapcsolatba a modern harcászattal.

Mivel a speciális hadviselési egységek fő feladata az ország katonai érdekeinek védelme, a különleges katonai képzettséggel rendelkező személyek alkalmazásával. A tevékenységeik közé különleges műveletek végrehajtása is tartoznak mint például a szabotázs, kémkedés, felderítés vagy titkos küldetések teljesítése.  Kiképzésüknek köszönhetően a speciális egység tagjai alkalmasak arra, hogy elvégzzék azokat a feladatokat, amelyeket a hagyományos hadviselési egységek nem tudnak.

A ninjutsu, mint harcművészeti rendszer, a túlélési technikákra és az önvédelemre összpontosít. Ezek közül számos elvet és harcművészeti technikát lehet alkalmazni a modern harci szituációkban is.

  1. Taktikai helyzetelemzés: A ninjutsu nagy hangsúlyt helyez a taktikai helyzetelemzésre, azaz arra, hogy milyen környezetben és körülmények között milyen harcászati taktikát kell alkalmazni.
  2. Lopakodás és rejtőzködés: A ninjutsu tanulói jártasak a lopakodás, a rejtőzködés és az álcázás gyakorlatában. Ezek az ismeretek különösen hasznosak lehetnek a modern hadviselés során, amikor meglepetésszerű támadásra van szükség.
  3. Szúrás és vágás technikák: A ninjutsu számos szúrás és vágás technikát alkalmaz amelyek rendkívül hatékonyak a közelharcban. Ezen technikák gyakorlása és alkalmazása segít a testi épség megőrzésében.
  4. Önvédelmi technikák: A ninjutsu  önvédelmi technikái  hatékonyan alkalmazhatóak különböző támadásokkal szemben. Ilyen önvédelmi technikák közé tartoznak például a fogások, az elhárítások, a dobások és a földre vitel.

A ninjutsu elkötelezettséget, kitartást, valamint hosszú évekig tartó gyakorlást követel meg, mielőtt a tanulók képessé válnak a valós életben is alkalmazni a technikákat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a modern harci helyzetekben a ninjutsut csak megfelelő katonai képzés és gyakorlás mellett lehet hatékonyan alkalmazni.

Röviden összefoglalva

A Specwog szigorú és kihívást jelentő képzése során a résztvevők elsajátítják a pusztakezes harc és a különböző fegyverek (lőfegyverek, kések, botok) használatát.

A teljes kurzus elvégzése után – ami magába foglalja a szárazföldi, a tengeri és a légi kiképzéseket is -, a résztvevők rendelkeznek az alapvető taktikai és stratégiai ismeretekkel, és készen állnak komolyabb műveletek elvégzésére is. Természetesen a Specwog teljes tudásbázisa nem mindenki számára hozzáférhető, de ez talán nem is baj, hiszen civilként ritkán dobnak ki minket helikopterből az ellenséges vonalak mögött.

Azonban az alapkiképzések során Te is elsajátíthatod a mai hadviselésben alapfegyvereknek számító eszközök használatát – ezek éles helyzetben való alkalmazását, valamint a velük való taktikai mozgásokat.

Nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban!

  • Ha arra érsz haza, hogy nyitva van a bejárati ajtód vagy éjjel arra ébredsz, hogy zajokat hallasz az otthonodban, képes leszel megfelelően, magadat biztonságban tudva átvizsgálni az épületet.
  • A sorkatonaság eltörlésével a katonakorú lakosság zöme nem rendelkezik semmiféle fegyverismerettel. Neked azonban nem fog gondot okozni még vészhelyzetben sem megvizsgálni azt, hogy egy fegyver éppen töltött-e, vagy esetleg hogyan kell kibiztosítani, célozni és lőni.
  • Rossz környéken sétálva magabiztosan fel tudod mérni, hogy a környezetedben lévők közül ki az, aki rossz szándékkal közeledik, potenciális fenyegetést jelent (pl: rejtett fegyvert hord magával). Illetve képes leszel helyes döntéseket hozni, hogy magadat és a szeretteidet hogyan védd meg.

Dean Rostohar a Seijin Dojo szervezésében évente több alkalommal is kínál képzéseket az érdeklődők számára. A képzésnek két fő típusa van.

  • Kurzusok

Témái: Pusztakezes harc, Kés, Pisztoly, Puska, Rövidbot

A modulos rendszer keretén belül, fegyvernemenként, többszintű és egymásra épülő képzés zajlik. Például a pisztoly esetében az első 5 szint a fegyver alapszintű kezelését és az azzal való mozgásokat tanítja, a következő 5 szint pedig a különböző harci szituációkra készít fel. Az utolsó két szint a taktikai mozgást és a társakkal való összehangolt együttműködést oktatja.

  • Szemináriumok

Ezek keretein belül olyan hiánypótló témákkal foglalkozunk, amik nem alkotják szerves részét a kurzusoknak, mint például a testőri munka vagy a különböző fegyverek kombinált használata.

A képzések jellemzően hétvégénkét kerülnek megrendezésre. A szemináriumokra bárki jelentkezhet, de elvárt a büntetlen előélet és a mentális alkalmasság! A kurzus esetében – az egymásra épülő modulos rendszer miatt-, a csatlakozás előfeltétele lehet egy korábbi kurzuson való részvétel vagy az abból megszerzett vizsga.

 

Cikkek:

Közelharc szeminárium

Késharc