06 70-515-5833

Bujinkan

Bujinkan egy Japán központú, ma már szerte a világban ismert harcművészeti szervezet, mely önálló harci stílussal rendelkezik Bujinkan Budō Taijutsu néven. Maga a Bujinkan jelenlegi formájában az 1970-es évektől létezik, de nem igazán tartozik bele a modern japán harcművészetek családjába, mert alapjait a nagymesterünk által birtokolt 9 különböző, ninják és szamurájok által gyakorolt, régi harci iskolák (koryu) adják.

Ez tömören annyit jelent, hogy nem esett át azon a modernizációs folyamaton, ami a legtöbb ma széles körben ismert japán harcművészeti rendszerre jellemző. A technikák végrehajtásának módja kevésbé formalizált, az elsődleges cél a hatékonyság és a működőképesség. Bár a stílus alapját a pusztakezes mozgás (taijutsu) adja, de magasabb szinten a fegyveres technikákkal is sokat foglalkozunk, hiszen a harcosok minden korban törekedtek a fegyverhasználatra, ezzel növelve esélyeiket.

Bujinkan Dojok Magyarországon

Melyik dojókban hivatalosan bejegyzett a Ninjutsu oktatás? Szerencsére a Bujinkan Budo Taijutsu már Magyarországon is több nagyvárosban elérhető az érdeklődők számára, köszönhetően annak a pár lelkes budoka-nak, akik az elmúlt közel 30 évben folyamatosan képezték magukat és elmélyültek a ninja és szamuráj harcmodor és gondolkodásmód megismerésében.

Az edzések felépítése mindig az oktatók személyiségéhez és a csapat összetételéhez igazodik, ezért mindenhol más megközelítéssel fogunk találkozni, de ez nincs másképpen Japánban sem. Ez is része a Bujinkan szellemiségének. Ami fontos, hogy az alap minden esetben ugyanaz legyen. Az oktatóknak hűen kell közvetíteniük a Japánban tanított technikákat és elveket.

Budapest Seijin Dojo
Karura Dojo
Debrecen Fönix Dojo
Kecskemét Shizen Juku Dojo
Salgótarján Livo Dojo

 

A fenti felsorolásban csak azok az iskolák szerepelnek, melyekről biztosan tudom, hogy elfogadták és követik a Bujinkan szabályzatát és annak tanításait. Ezenkívül még működhetnek más iskolák is, ahol az oktató rendelkezik a szükséges tudással és érvényes engedélyekkel. Jelentkezés előtt minden esetben érdemes tájékozódni az oktató hitelessége felől.