06 70-515-5833

Hogyan válassz edzőtermet?

Amikor úgy döntesz, hogy harcművészet gyakorlására adod a fejed, pár dolgot tisztáznod kell magadban. Ne állj úgy hozzá, mint egy új hobbihoz, ami gyorsan sikerélményt fog hozni számodra! Tudom ez ijesztő lehet az elején, de a harcművészetek nem illeszkednek bele rohanó világunkba. Viszont ha elköteleződsz és kitartóan gyakorolsz, akkor az egész életedre kiható pozitív hatással számolhatsz.

Ha a hagyományos Japán harcművészetekre esett a választásod és úgy döntesz, hogy Budo Taijutsu-t, vagy ninjutsu-t szeretnél tanulni, akkor találnod kell egy olyan iskolát, ahol megfelelő tudással és hitelességgel tudnak tanítani.

Milyen a tradicíonális ninjutsu oktatás?

Ennek formai követelményei, amit Hatsumi sensei határozott meg:

Iskolát csak az alapíthat, aki rendelkezik az 5. dan-os fokozattal. Ez nagyjából azt is feltételezi, hogy életében legalább egyszer kijutott az illető Japánba. Ez az a fokozat, amikor a gyakorlót regisztrálják a központi Honbu dojo-ban.
Az oktatáshoz ki kell váltani a Shidoshi engedélyt, és az adott évre rendelkezni kell érvényes tagsági kártyával.
Ha valaki már rendelkezik 1. dannal (Shidoshi-ho), de még nem teljesítette a sakki tesztet (5.dan), akkor csak úgy taníthat, ha egy Shidoshi felügyelete alatt kiváltotta a Shidoshi-ho papírt, és az adott Shidoshi felügyeli a munkáját.

Előfordulhat, hogy egy régióban nincs a hivatalos előírásoknak megfelelő oktató, akkor mód van tanulócsoportok létrehozására, akik szintén egy hivatalos oktató irányítása alatt működnek, eljárnak hozzá tanulni és otthon tovább csiszolják a tanultakat. Ebben az esetben nem tekinthetőek önálló dojonak. Ezentúl sokat számít az emberi oldal és a tanuláshoz, tanításhoz való hozzáállás.

 

Mitől jó egy Ninjutsu Oktató?

Az oktatónak példát kell mutatni, ezért folyamatosan képeznie kell magát. Folyamatosan járjon szemináriumokra és lehetőségeihez képest Japánba, hogy közvetlenül a forrástól tanulhasson. Magyarországon szerencsére több ilyen oktatót is találni.
A Budo tanítása türelmet és empátiát igényel. Nem egy egzakt tudomány, nem lehet könyvből tanítani. Az oktató saját tapasztalataiból és megértéséből mutatja be a technikákat, de időt kell hagynia a többieknek, hogy ők is felfedezhessék azokat.
Az oktatás nem az ego kielégítéséről szól, egy edzésen mindkét félnek tanulnia kell.

Nézz a marketing mögé és próbáld ki a termeket magad! Bízz az ösztöneidben, és ha nem tetszik egy edzés, nyugodtan nézz meg később is más edzőtermeket.