06 70-515-5833

Kard kurzus

indul a tanfolyam – mindenki megkapta a saját kardját

A kardot a japán harcosok legikonikusabb fegyvereként tartják számon manapság, legyen szó szamurájokról vagy ninja-król. Azonban a kard, bár már a Japán keletkezését leíró mondában is fontos szerephez jut, csak a békésnek mondható Edo-korban kezdett fő fegyverré válni. Ennek oka az, hogy a hadakozó korszakban, a harcosok jellemzően páncélt (yoroi) viseltek, ami ellen a kard kevésbé számított hatékony fegyvernek.

A kurzus folyamán végig vesszük a történelem folyamán a japán harcokban használt legfontosabb kard típusokat (nihon-to 日本刀) kezdve az egyenes pengéjű tsurugi-tól (剣) az ívelt tachi-n (太刀) át,

tameshi kiri – vágásgyakorlat

a mindenki által ismert katana-ig (刀). Ezen kívül még szó lesz a fegyverek ápolásáról, a tőrökről, és rövid kardokról, továbbá az egyik nagy kedvencről a ninja kardról.

Az oktatás kezdetén az írott anyagokra támaszkodva (densho) megismerkedünk az adott fegyver állásaival, formagyakorlataival, majd következnek a vágó és ügyességi gyakorlatok, végül a kontrollált formában történő küzdelmek. Véleményem szerint ez a folyamat szükséges, ahhoz, hogy valaki teljes képet kapjon a fegyver használatával kapcsolatban.

A kurzus felépítése