06 70-515-5833

Mi a Ninjutsu?

A Ninjutsu, hivatalos nevén a Bujinkan Budō Taijutsu, egy japán harcművészeti ág, ami eredeti ninja és szamuráj hagyományokat ötvözve született. Ami kiemeli a többi japán stílus közül, hogy nem a győzelmet, hanem a túlélést tekinti a legfontosabb célnak. Elsajátításához elengedhetetlen, hogy a harcos az emberi lét három alapelemét: a szívét, a testét és az elméjét tökéletesen kontrollálja.

A ninjutsu egyfajta szemlélet, megfelelő hozzáállást ad a helyes életvitelhez, kimozdít a komfortzónából, megtanítja felismerni a problémás helyzeteket, átlátni a lehetséges megoldásokat.

Olyan mozgásokra alapoz, amelyek készség szinten minden emberben megtalálhatóak, segít levetkőzni a megszokások korlátait, melyeket a társadalomban támasztanak az egyénnel szemben. Nyitottá kell válnod, hogy megérthesd a ninjutsu harcművészetének a mélységét. A ninjutsut nehéz egyértelműen kategorizálni. Az biztos, hogy az irányzat követőinek többet jelent, mint pusztán egy küzdőrendszer. Sokkal inkább tekintik egyfajta életszemléletnek, filozófiának.

Minden harcművészet és katonai stratégia lényege az önvédelem és a veszély elkerülése. A ninjutsu az önvédelem fogalmát a maga teljességébe mutatja meg harci képzésén keresztül, a ninja-k művészete nem csak a fizikai test védelmére korlátozódik, a szellem és a lélek megóvását ugyanolyan fontosnak tartja. A nindzsa útja a kitartás, a túlélés, és uralása mindannak, ami pusztítani képes. Ez több mint egyszerűen csak ütni-vágni, jóval több annál, mint túljárni az ellenfél eszén, a ninjutsu megtanít arra, hogyan érjük el céljainkat, miközben jobbá varázsoljuk a világot. Takamatsu Toshitsugu, Togakure ryū 33. nagymestere, 忍術秘訣文 Ninjutsu Hiketsu Bun

Hogyan alakult ki a Ninjutsu?

A legendák szerint az emberek a tengu-któl (天狗), a félig ember, félig madár formájú istenségektől (kami) kapták meg a ninjutsu titkait. Ezek a lények az erdők és a hegyek védőszentjei és képesek repülni, értenek a varázsláshoz és a harcművészetekhez. Ez a legenda szorosan kötődik egy ezoterikus buddhista irányzathoz, a Shugendō-hoz. A legendát felhasználva, a ninja-k könnyen elhíresztelhették magukról, hogy emberfeletti képességekkel rendelkeznek.

A mai Ninjutsu történelme

A mítoszok korától hosszú időnek kellett eltelnie, mire a ninjutsu egy kiforrott, jól definiálható rendszerré alakult. Az évszázadok alatt sok hatás érte, valamennyi jelentősebb technikai és tudományos újítást beépítette repertoárjába.

A Togakure ryu jelenlegi nagymestere szerint az első emberek, akik jelentős befolyással bírtak a ninjutsu kialakulására, a Tang dinasztia idejében a háborús üldöztetés miatt szöktek át, az akkori Kína területéről Japán erdős-hegyvidékes tájaira, hogy békében élhessenek. Ezek között a menekültek között sok olyan hadvezér és egyházi ember volt, akik magukkal hozták a korban kimagaslónak számító hadviselésről és spirituális tanokról szerzett tapasztalataikat és tudásukat. Majd a helyiekkel – akik gyakran szintén a hatalom elől menekültek a járhatatlan vidékekre – összeolvadva hozták létre a ninjutsut.

Téves a kép a mai Ninjákról?

A mai médiában tévesen alakult ki az a kép a ninja-król, hogy bérgyilkosként öncélúan öltek. Kegyetlen gyilkosokként való ábrázolásuk gyökeres ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy ennek az életmódnak a követői művelt emberek voltak, valódi polihisztorok, akik szükség esetén képesek voltak megvédeni önmagukat, ha kellett harc árán is. Hatsumi sensei elbeszélései alapján a ninják olyan emberek voltak, akik a szigorú társadalmi normák közé szorított feudális Japán társadalomban szerették volna megőrizni függetlenségüket, és mindent megtettek azért, hogy a természettel harmóniában, békében élhessenek családjaikkal.

Mitől hivatalosan bejegyzett egy dojo?

A Seijin Dōjō, a Bujinkan hivatalosan bejegyzett központja, 1994-óta működik Budapesten. Kezdetben Csillaghegyen Bognár Attila és Csics György, majd 2007-től Darányi Gábor vezetésével Budapest belvárosában zajlanak az edzések. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2009-ben Magyarországon elsőként nyithattuk meg saját tulajdonú Ninjutsu edzőtermünket. Rendelkezünk érvényes Bujinkan tagságival, melyet minden évben Japán utunk során újítunk meg. A dojo tagjai most már 4 éve rendszeresen tanulnak Japánban, a Ninjutsu központjában a Honbu dojoban.