06 70-515-5833

Régi korok kardjai

Jelentkezés

Kurzus címe: Régi korok kardjai (K3)

Kurzus első időpontja: 2021. november 2.

Alkalmak száma: 6 alkalom

Jelentkezési határidő 2021. október 15. Jelentkezés

Díjak: 52.000 Ft / fő (regisztrációkor fizetendő), mely az edzéseken túl minden jelentkezőnek tartalmazza a nyomtatott tananyagokat, egy fém gyakorló kardot (tsurugi), és egy fa gyakorlókardot (tachi).
(a kardokat természetesen mindenki megtarthatja)

Záró vizsga: A vizsga egy külön meghirdetett időpontban kerül megrendezésre, aminek a sikeres teljesítése esetén diplomát adunk.  A vizsga megléte alapfeltétele a kurzus ötödik (K5) és hatodik (K6) szintjeihez való csatlakozásnak.

Jelentkezés feltétele: Sikeres vizsga a Kard bevezető (K0) szintből, vagy minimum 5. kyu fokozat megszerzése a Bujinkan-ban. Jelentkezés

Létszám: max 10 fő (jelentkezési sorrendben)

Leírás:

A legismertebb japán kardtípus, amit mi katana-ként ismerünk, már a „béke kor” fegyvere volt, mivel népszerűségét az Edo korban érte el, amikor már lezárultak a belső viszályok.  Azonban a 17. század előtti korszak nem volt ennyire nyugodt, kezdetben gyakori volt a törzsi háború, később pedig a megerősödött hadurak indítottak csatákat egymás ellen, hogy növeljék a befolyásukat. A Heian kor elejétől (i.sz. 794) az egyenes pengéjű kardok (chokuto, tsurugi) voltak elterjedve, majd fokozatosan kiszorította ezeket az ívelt tachi, ami a páncélos szamurájok oldalfegyverének számított a Muromachi korszak végéig (i.sz. 1573). Ezen a szinten ezzel a két fő kardtípussal fogunk foglalkozni.

Az egyenes pengéjű kardok Kínából és Koreából kerültek át Japánba, és főleg a Heian korban használták az előkellő harcosok. Írásos technikák nem maradtak ránk, de a Bujinkan-ban, 2013-ban amikor az év témájának ezt a fegyvert választották, azt tanították, hogy az öt elem formagyakorlaton keresztül (gogyo no kata) őrződött meg ennek a fegyvernek a használata. Ezért a kurzus folyamán, mi is az öt elem formagyakorlat segítségével sajátítottuk majd el az alapmozdulatokat.

A történelem folyamán, ahogy változott a harcászat és a katonák páncélzata, valamint ezzel párhuzamosan fejlődött a fémmegmunkálás, az egyenes kardokat kiszorították az ívelt pengéjű tachi kardok. Ez az a kard típus, ami a legtöbb japán háborúban jelen volt. A Bujinkan-ban tanított Kukishinden ryu kardos formagyakorlatait manapság katana-val szokták gyakorolni, de a technikák alapos tanulmányozásánál láthatjuk, hogy ezeket régen valószínűleg páncélos harcmodorra alkalmazták tachi-val a kézben. Ebből adódóan a K1 szinten tanult formagyakorlatokon keresztül sajátítjuk el a tachi használatát.

Részletes tematika:
– A katana előtt használt japán kardok bemutatása
– Alapmozdulatok az egyenes pengéjű kardokkal
– A páncélos ellenfél elleni harcmodor stratégiája
– A tachi elővétele lóháton és földön
– Páros gyakorlatok a két kardtípussal