06 70/ 515 5833

Seijin Dōjō Ninjutsu

Ninjutsu

Ninjutsu

A Ninjutsu, hivatalos nevén a Bujinkan Budō Taijutsu egy japán harcművészeti ág, ami eredeti ninja és szamuráj hagyományokat ötvözve született. Ami kiemeli a többi japán stílus közül, hogy nem a győzelmet, hanem a túlélést tekinti a legfontosabb célnak. Elsajátításához elengedhetetlen, hogy a harcos az emberi lét három alapelemét: a szívét, a testét és az elméjét tökéletesen kontrollálja.

A ninjutsu egyfajta szemlélet, megfelelő hozzáállást ad a helyes életvitelhez, kimozdít a komfortzónából, megtanítja felismerni a problémás helyzeteket, átlátni a lehetséges megoldásokat.

Olyan mozgásokra alapoz, amelyek készség szinten minden emberben megtalálhatóak, segít levetkőzni a megszokások korlátait, melyeket a társadalomban támasztanak az egyénnel szemben. Nyitottá kell válnod, hogy megérthesd a ninjutsu harcművészetének a mélységét.

Mitől hivatalosan bejegyzett egy Ninjutsu dojo?

A Seijin Dōjō, a Bujinkan hivatalosan bejegyzett központja, 1994-óta működik Budapesten. Kezdetben Csillaghegyen Bognár Attila és Csics György, majd 2007-től Darányi Gábor vezetésével Budapest belvárosában zajlanak az edzések. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2009-ben Magyarországon elsőként nyithattuk meg saját tulajdonú Ninjutsu edzőtermünket. Rendelkezünk érvényes Bujinkan tagságival, melyet minden évben Japán utunk során újítunk meg. A dojo tagjai most már 4 éve rendszeresen tanulnak Japánban, a Ninjutsu központjában a Honbu dojoban.

>>Ninjutsu edzésre jelentkezés>>

Darányi Gábor - ninjutsu oktató

Darányi Gábor – ninjutsu oktató

Jelenleg a dōjō vezető oktatója Darányi Gábor Shihan (15. dan)

Harcművészeti tanulmányait jūdō-val kezdte kisiskolásként. Bár a jūdō nagyon jó alapokat adott, érezte, hogy a versenyszellemű küzdelmek nem állnak hozzá közel, ezért 1993 szeptemberétől a ninjutsu-val kezdett el foglalkozni, amit azóta is folyamatosan gyakorol.

A fejlődés érdekében más sportokat is kipróbált. A gimnázium alatt szertornázott, hogy fejlessze akrobatikus képességeit. Majd az egyetem alatt egy évet bokszolt, amiből szintén sokat merített, mivel nagyon jól fejleszti azt a hozzáállást, amit a ninjutsuban “a harcos szívének” hívunk.

Edzőtermünk filozófiája:

A ninjutsu gyakorlásának ugyanaz az előnye, ami a hátránya. Tisztán és érthetően tanít a természet törvényei szerint. Az ember mindent a saját bőrén tapasztal meg. A harc nem szép, nem is hősies, pláne nem romantikus, ahogy sokszor ábrázolják. A harcban nincs mellébeszélés vagy felesleges dolgok. Ha hezitálsz, meghalsz! Ha nem vagy a jelenben, meghalsz! A sok apró halál az edzésen megmutatja milyen törékeny az emberi élet, így megtanulod értékelni a sajátodat. – Darányi Gábor

A harcművészetek gyakorlása közben egy evolúciós folyamaton megyünk keresztül, ahogy az egyes iskolák is ilyen fejlődésen mentek keresztül az elmúlt századokban. A születésüknél háború dúlt Japánban, ekkor a győztesként hazatérő harcosok átadták gyilkos tapasztalataikat az övéiknek, hogy azok is sikerrel éljék túl a következő csatát. Majd jött egy békésebb korszak, ahol a több nemzedéknyi tapasztalatokat elkezdték lejegyezni, rendszerezni. A jelen korban a gyakorlók többsége olyan országok polgárai, ahol hosszú évtizedek óta béke van, és remélhetőleg az is marad sokáig. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi értelme ezt gyakorolni. A válasz egyszerű, hogy megtaláljuk és megismerjük saját magunkat. Szerintem minden művészet valahol erről szól.

“A szavak félreérthetőek a fájdalom konkrét”- Csics György a Seijin Dōjō alapítója

A művészetnek élőnek kell lennie, haladnia kell a korral, és aktuális válaszokat kell kínálnia a jelenkor problémáira. Tisztában kell lenni a stílus eredetével, de nem szabad beleragadni a múltba. Olyan ez, mint a harcos állása, stabil, kibillenthetetlen, de könnyedén mozdul belőle, ha kell.

>>Tovább a galériához>>

>> Hol lehet ninjutsut tanulni? >>

Ha

szeretnél kapcsolatba lépni velünk a facebook-on vagy a seijindojo@gmail.com email címen megteheted.

Értesülj a Bujinkan eseményekről, hírekről és iratkozz fel hírlevelünkre!

* kötelezően kitöltendő
 

Kezdő edzések minden hétfőn és szerdán 18.00-19.30 között! Jelentkezés folyamatosan lehetséges.