Fegyver Akadémia

kard kurzus

A kurzus folyamán végigvesszüka legfontosabb kard típusokat: nihon-to, tsurugi, tachi, katana és ninja kard.

A japán harcosok kezében a kard nem csupán egy eszköz – ez a hatalom, a becsület és a túlélés szimbóluma. Szamurájok és nindzsák egyaránt ezzel vívták meg harcaikat, még ha az igazi csatákat nem is mindig a kard döntötte el. A hadakozó korszakokban, ahol a harcosok nehéz páncélt (yoroi) viseltek, a kardnak másodlagos szerep jutott. De az Edo-kor békéjében a kard vált a harcos fő fegyverévé – és ez az, amit a kurzus során megtanulsz uralni. 

Ebben a kurzus sorozatban nem csak végignézzük a japán harcok legendás kardtípusait, hanem megtanulod őket használni is. Az egyenes pengéjű tsurugi-tól (剣) az ívelt tachi-ig (太刀), és végül a legendás katanáig (刀) – mindent lefedünk. A rövid kardok, tőrök és a titokzatos ninja kard is terítékre kerül. Ezek a fegyverek nem dísztárgyak – ezek eszközök, amik harcosokká tettek embereket, és most rajtad a sor, hogy megtanuld forgatni őket.

A képzés menete: először megismered a fegyverek alapjait az írott anyagokon (densho) keresztül – a tartásokat, harci állásokat és formagyakorlatokat. De a tanulás itt nem áll meg. Ezt követően vágási és ügyességi gyakorlatok jönnek, ahol nem csak mozdulatokat tanulsz, hanem erőt, gyorsaságot és precizitást fejlesztesz. Végül kontrollált küzdelmekben tesztelheted a megszerzett tudást, ahol a gyakorlatot valós helyzetekre alkalmazhatod. 

A kurzus felépítése (Klikk)

  • Kard Bevezető                            (K0)
  • Szamurájkard                             (K1)
  • Nindzsakard                               (K2)
  • Régi kardok                                (K3)
  • Rövid kardok                              (K4)
  • DaiSho                                        (K5)
  • Kard – Shinkengata (真剣形)  (K6)