06 70-515-5833

A Bujinkan szabályzata

  • A Bujinkan csak azok számára nyitott, akik egyetértenek és jóváhagyják a Bujinkan Dojo irányelveit. Akik nem teszik, nem csatlakozhatnak. Csak azok vehetnek részt az edzéseken, akik elolvasták és egyetértenek ezekkel az irányelvekkel.
  • Csak olyanok csatlakozhatnak, akik igaz türelmet, önuralmat és elhivatottságot képesek gyakorolni. Orvosi vizsgálat és erről szóló igazolás szükséges. Mentális betegségben szenvedők, kábítószer függők, vagy a mentálisan instabil személyek csatlakozását meg kell gátolni. Az orvosi igazolásra olyan személyek miatt van szükség, akik veszélyt jelenthetnek másokra, például fertőző betegségben szenvednek, klinikailag rendellenes személyiséggel vagy fiziológiával rendelkeznek és akiknek nincs önuralmuk.
  • Büntetett előéletű személyeket el kell utasítani. Bajkeverők, bűnözők és azok a Japánban élők akik megszegik hazájuk törvényeit szintén elutasítandók.
  • Azokat akik nem tartják be a Bujinkan irányelveit, és szégyenteljes vagy becstelen cselekedeteket követnek el akár gyakorlóként, akár a társadalom tagjaként, ki kell zárni. Mostanáig a Bujinkan számos ember előtt nyitva állt, akik Japánba utaztak. Sajnos voltak köztük, akik ittas állapotban erőszakos cselekményeket követtek el, mentálisan betegek és bajkeverők, akik csak magukra gondolnak és nem érdekli őket, hogy cselekedeteik hátrányosan érinthetnek másokat. Tevékenységük által ezek az emberek elhagyták a Bujinkan tradicionális igaz szívét. Ettől a naptól kezdve minden ilyen ember kizárásra kerül.
  • A gyakorlás során előforduló baleseteket illetően (dôjô-n belül és kívül) az egyén nem kellene, hogy gondot okozzon a Bujinkan-nak. Ez egy nagyon fontos pont. Azok, akik nem akarnak személyes felelősséget vállalni a Bujinkan edzések folyamán bekövetkező balesetekért, nem lehetnek tagok. Tehát a Bujinkan nem vállal felelősséget a gyakorlások során bekövetkezett balesetekért, azok helyszínétől függetlenül.
  • Mindenki, aki a Bujinkan-hoz csatlakozik, éves tagsági kártyát kell kiváltson. Ez a kártya nem csak a Bujinkan tagok becsületét őrzi, hanem azt is jelzi, hogy egy nagyobb egység része vagy, melynek a tagjai harcos szívvel jönnek össze, hogy gyakorláson és barátságon keresztül jobbá tegyék magukat. Ez kimutatja a harcos erény dicsőségét és megtestesíti mind a hűséget, mind a testvéri szeretetet.
  • A Bujinkan hagyománya elismeri a természetet és minden emberi életet egyetemességét, valamint tisztában van azzal, ami természetesen áramlik a két rész között: “A Taijutsu titkos alapelve a béke alapjainak ismerete.” “A tanulás az út a megingathatatlan szívhez (fudoshin).” Újabban a Bujinkan valóban nemzetközivé vált. Ahogy különböző időzónák, úgy különféle tabuk is léteznek a világ emberei és nemzetei között. Tisztelnünk kell egymást és törekednünk kell az ilyen tabuk elkerülésére.

A harcos szívét kell előre helyeznünk, együtt dolgozva az önfejlesztésért és a Bujinkan jobbá tételéért. Akik nem tartják be a fent említett irányelveket, kizárásra kerülnek a Bujinkan-ból.

Hatsumi Masaaki – Sôke
Forrás: www.bujinkan.com
Fordította: Shihan Livo László