Fegyver Akadémia

Bot bevezető (B0) kurzus

A kurzus célja, hogy elsajátítsd a hosszú és rövid bot határozott mozdulatait, erőteljes állásait, és megtanulj hatékonyan támadni, védekezni – felkészítve téged a valós harci helyzetekre.

A Bujinkanban a Kukishinden ryu és az Amatsu Tatara hagyományok őrzik az írott technikákat a botharc terén. Gyakori hiba, hogy fegyveres edzéseknél rögtön a bonyolultabb katákkal (formagyakorlatokkal) kezdenek, ami csupán felszínes tudást ad. A technika akkor válik igazán működőképessé, ha először az alapokat sajátítjuk el, megteremtve a szükséges dinamikát és precizitást a mozdulatok mögött. 

A hétköznapi életben rengeteg tárgyat használhatunk hanbo- vagy rokushaku bo-ként, legyen szó egy botról, rúdról, esernyőről vagy más hasonló eszközről. Éppen ezért rendkívül hasznos, ha elsajátítjuk a botharc technikáit önvédelem céljából. A középkori Japánban azok a vándorok, akiknek tilos volt fegyvert hordani, sétabotjukat használták önvédelemre, mert puszta kézzel kevés esélyük lett volna a rablókkal szemben. Egy bot a kezedben hatalmas előnyt ad, ha a túlélés a tét. 

A Kukishinden ryu hagyománya szerint egy harcos alabárdjának (naginata) pengéjét egy csatában levágták, így kénytelen volt a csupasz botot használva legyőzni az ellenfelét és több páncélos harcost. Ez az eset alapozta meg a bo-jutsu, vagyis a botharc művészetének kialakulását. A harcosok a bot forgatásának technikáját olyan magas szintre fejlesztették, hogy még fegyveres, páncélos katonákkal szemben is hatékonynak bizonyult, bebizonyítva, hogy a bot is halálos fegyver lehet a megfelelő kezekben.

A kurzus Bevezetést ad a hosszú (rokushaku) bo (180 cm) és a rövid hanbo (90 cm) használatának alapjaiba, bemutatva a különböző bot típusokat, és ismertetve a botharc etikettjét, mind a hanbo, mind a rokushaku bo esetében. Amit végig veszünk:
  • A rövid és hosszú bot harci állásait,
  • A hanbo jutsu különböző pozícióiból végrehajtható csapásokat, szúrásokat, valamint a botok hatékony forgatását,
  • A rokushaku bo Kihon Gata technikáit.

A helyek korlátozottan elérhetők, ne maradj le

Jelentkezz!

bot kurzus (B0)

A kurzus részletei

Kurzus időpontja

2024. november 19. (1. alkalom)

Alkalmak száma

5 alkalom, keddenként 17.00-18.15 óra között. 1081 Budapest, Népszínház utca 17. szám alatt (bejárat a Víg utca felől található; nagy, szürke, fémajtót kell keresni)

Jelentkezési határidő

2024. november 12.

Ár

39.000 Ft / fő (regisztrációkor fizetendő), mely az edzéseken túl minden jelentkezőnek tartalmazza a nyomtatott tananyagokat, valamint egy rövid botot (hanbo), és egy hosszú botot (rokushaku bo) Az eszközöket természetesen mindenki megtarthatja.

Záróvizsga

A tanfolyam befejezése után rendszeresen van lehetőség gyakorlásokon való részvételre illetve vizsgázásra. A vizsga egy külön meghirdetett időpontban kerül megrendezésre, aminek a sikeres teljesítése esetén diplomát adunk. A vizsga megléte alapfeltétele a kurzus további szintjeihez való csatlakozásnak.

jelentkezés feltétele

Betöltött 14. életév. Előképzettség nem szükséges, ennek a szintnek pontosan az a célja, hogy megtanítsa az alapokat.