Bujinkan Budō Taijutsu

ninjutsu

Ninjutsu: A túlélés művészete, a harcosok útja.

A ninjutsu nem egy hétköznapi harcművészet. Míg más stílusok a győzelmet hajszolják, itt a túlélés a cél. A harc nem mindig az ellenség legyőzéséről szól – sokszor az az igazi győzelem, ha épségben kijutsz egy rossz helyzetből.

Ahhoz, hogy valódi harcossá válj, nem elég, ha fizikailag erős vagy: a szívedet, az elmédet és a testedet is uralnod kell. A ninjutsu nem csak technikák rendszere, hanem egy életmód. Kimozdít a komfortzónádból, megtanít felismerni a problémákat, átlátni a lehetőségeket, és elérni a céljaidat, miközben folyamatosan alkalmazkodsz a körülményekhez.

A ninjutsu a szamuráj és ninja technikákat ötvözve született és olyan szemléletet ad, amely átalakítja az életedet. Nem csak a harctéren, hanem a mindennapokban is megmutatja az utat. Kilépsz a komfortzónádból, megtanulod felismerni a veszélyes helyzeteket, és minden akadályban lehetőséget látsz. Ez több, mint egy harcművészet – ez egy életstílus, amely a stratégiát és az önuralmat egyesíti, és amit a mindennapi élet kihívásaival szemben is alkalmazhatsz.

A ninjutsu alapjai mindannyiunkban ott vannak: ösztönös mozdulatok, amelyek az évezredek során bennünk maradtak. Ez a harcművészet arra tanít meg, hogy ezeket a képességeidet felszabadítsd, és levetkőzd a társadalom által rád szabott korlátokat. Nyitottnak kell lenned, hogy megértsd, mit is jelent valójában a ninjutsu. Ez több, mint egy küzdőrendszer – egy életfilozófia, amely meghatározza, hogyan nézel szembe az élettel.

“Minden harcművészet és katonai stratégia lényege az önvédelem és a veszély elkerülése. A ninják művészete nem csak a fizikai test védelmére korlátozódik, a szellem és a lélek megóvását ugyanolyan fontosnak tartja. A nindzsa útja a kitartás, a túlélés, és uralása mindannak, ami pusztítani képes. Ez több mint egyszerűen csak ütni-vágni, jóval több annál, mint túljárni az ellenfél eszén, a ninjutsu megtanít arra, hogyan érjük el céljainkat, miközben jobbá varázsoljuk a világot.” Takamatsu Toshitsugu, Togakure ryū 33. nagymestere, 忍術秘訣文 Ninjutsu Hiketsu Bun

A NINJUTSU EREDETE

A legendák szerint az emberek a tengu-któl (天狗), a félig ember, félig madár formájú istenségektől (kami) kapták meg a ninjutsu titkait. Ezek a lények az erdők és a hegyek védőszentjei és képesek repülni, értenek a varázsláshoz és a harcművészetekhez. Ez a legenda szorosan kötődik egy ezoterikus buddhista irányzathoz, a Shugendō-hoz. A legendát felhasználva, a ninják könnyen elhíresztelték magukról, hogy emberfeletti képességekkel rendelkeznek.

A MAI NINJUTSU TÖRTÉNELME

A mítoszok korától hosszú időnek kellett eltelnie, mire a ninjutsu egy kiforrott, jól definiálható rendszerré alakult. Az évszázadok alatt sok hatás érte, valamennyi jelentősebb technikai és tudományos újítást beépítette repertoárjába.

A Togakure ryu jelenlegi nagymestere szerint az első emberek, akik jelentős befolyással bírtak a ninjutsu kialakulására, a Tang dinasztia idejében a háborús üldöztetés miatt szöktek át, az akkori Kína területéről Japán erdős-hegyvidékes tájaira, hogy békében élhessenek. Ezek között a menekültek között sok olyan hadvezér és egyházi ember volt, akik magukkal hozták a korban kimagaslónak számító hadviselésről és spirituális tanokról szerzett tapasztalataikat és tudásukat. Majd a helyiekkel – akik gyakran szintén a hatalom elől menekültek a járhatatlan vidékekre – összeolvadva hozták létre a ninjutsut.

AZ IGAZI NINJA: HARCOS ÉS TÚLÉLŐ

Sokan tévesen gondolják, hogy a ninják kegyetlen bérgyilkosok voltak. Valójában a ninja túlélő volt, aki harci tudását csak szükség esetén használta, és mindenekelőtt a békés életre törekedett. Kegyetlen gyilkosokként való ábrázolásuk gyökeres ellentétben áll azzal a ténnyel, hogy ennek az életmódnak a követői művelt emberek voltak, valódi harcos-filozófusok, akik szükség esetén képesek voltak megvédeni önmagukat, ha kellett harc árán is.

Hatsumi sensei elbeszélései alapján a ninják olyan emberek voltak, akik a szigorú társadalmi normák közé szorított feudális Japán társadalomban szerették volna megőrizni függetlenségüket, és mindent megtettek azért, hogy a természettel harmóniában, békében élhessenek családjaikkal.

Az első óra ingyenes

Gyere el és próbáld ki!

A Seijin Dojo, a Bujinkan hivatalosan bejegyzett központja, 1994-óta működik Budapesten. Kezdetben Csillaghegyen Bognár Attila és Csics György, majd 2007-től Darányi Gábor vezetésével Budapest belvárosában zajlanak az edzések. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2009-ben Magyarországon elsőként nyithattuk meg saját tulajdonú Ninjutsu edzőtermünket. Rendelkezünk érvényes Bujinkan tagságival, melyet minden évben Japán utunk során újítunk meg. A dojo tagjai most már sok-sok éve rendszeresen tanulnak Japánban, a Ninjutsu központjában a Honbu dojoban.