06 70/ 515 5833

Jeles személyek a Bujinkanban

Sok kitűnő harcművész gyakorol a Bujinkan-on belül. Itt most csak azokat mutatjuk be, akik munkája jelentős hatással bír a Seijin dojo közösségre.

Japán

Takamatsu Toshitsugu

Ő volt Hatsumi sensei mestere, egyben a Togakure ryu 33. soke-ja (nagymester). Életéről számos legenda olvasható különböző könyvekben, vagy a világhálón. Itt csupán a fontosabb adatokat, és néhány érdekesebb történetet írok le.

1887-ben született március 10.-én Akashi városban, Hyogo tartományban. Eredetileg Hisetsugu néven látta meg a napvilágot, de ezt később lecserélte az ugyanazzal a kanji-val írandó Toshitsugu-ra. Fiatalkorában Jutaro-ként is ismerték.

Amikor kisfiú volt, az osztálytársai kíméletlenül bántak Vele, és „síró-picsogóként” csúfolták. Emiatt apja jobbnak látta, ha egy időre odaköltözik anyai nagyapjához, Toda Shinryuken Masamitsu-hoz, aki Kobe-ban lakott és a Shinden Fudo Ryu akkori Soke-ja, azaz nagymestere volt. Az első évben, valójában nem tanítottak neki semmit, csupán próbababának használták. Később erről, úgy nyilatkozott, hogy ekkor tanult meg igazán esni. Majd az egy év leteltével elkezdődött a valódi képzése, és 13 éves korára megkapta az iskola Menkyo kaiden-ét. Ezt követően még számos más irányzatot tanult nagyapjától.

Toda sensei-től az alábbi iskolákat tanulta:

  • Shinden Fudo Ryu
  • Koto Ryu Koppo Jutsu
  • Gyokko Ryu Koshi Jutsu
  • Kumogakure Ryu Ninpo
  • Gyokushin Ryu Ninpo
  • Togakure Ryu Ninpo

Később Takamatsu sensei azt nyilatkozta, hogy nem igazán kedvelte a ninjutsu tréningeket.

1900-ban George Bundow angol iskolájában kezdett el tanulni, és a Kínai Klasszikusok Kobe-i iskolájában. Ebben az időszakban sem hagyta abba a harcművészetek gyakorlását, elment tanulni Mizuta Yoshitaro Tadafusa dojo-jába, ahol a Takagi Yoshin Ryu-t oktatták, és 17 éves korában ennek az iskolának is a Menkyo Kaiden-je lett.

Egy öregember dolgozott Takamatsu édesapjának gyufagyárába, aki nem volt más, mint Ishitani Matsutaro Takekage, aki akkoriban híres harcművész volt és rokonságban állt a Takamatsu családdal. Takamatsu édesapja biztosított egy kis helyet a gyár területén Takamatsu-nak, hogy azt dojo-nak használva tanulhassa a Kuki Happo Biken no Jutsu-t, a Kukishinden Ryu Happo Biken-t, a Hon Tai Takagi Yoshin Ryu-t, a Gikan Ryu Koppo Jutsu-t és a Shinden Muso Ryu-t Ishitani-tól. Ishitani néhány évvel később meghalt, a Ryu-k tekercseit Takamatsu-ra hagyva. 22 évesen Soke-ja, azaz nagymestere lett a Shinden Fudo Ryu-nak, Koto Ryu-nak, Gyokko Ryu-nak, Togakure Ryu-nak, Kumogakure Ryu-nak, és a Gyokushin Ryu-nak nagyapja, Toda Masamitsu által.

Takamatsu naplója szerint sok versenyen és kihívásos párviadalban vett részt, ezek közül nem egy halálos volt. Kalandos életet élt. 10 évet töltött Koreában és Kínában, ahol háborúkban és harcokban próbálta ki a tudását. Ekkoriban ragadt rá a Moko no Tora név, amely Mongóliai Tigrist jelent. Közben több kínai és koreai harcművészetetsajátított el mesteri szinten. Szabályokat állított fel magának, amelyeket úgy gondolta, be kell tartani a megfelelő élet eléréséhez.

  • Kerülni kell a haragot és a dühöt, mert az erő és energiavesztéssel jár, és túlzott erőkifejtésre sarkall. Így védve lesz a személyiség.
  • Kerülni kell az idegeskedést, nem szabad túl sokat gondolkodni jelentéktelen dolgokon. Így védve lesznek az idegek. Ezáltal kevesebb gond lesz, és erősebb idegrendszer. Másképp bizonytalan lesz az ember.
  • Kerülni kell a sok beszédet. Így védve lesz a lélek. Az ismételgetés, fecsegés, gyengíti a lelket.
  • Kerülni kell a vágyakozást, ezáltal védve a szívet. Az elme problémái rendszerint a vágyak és az akarás. “Én akarom ezt; azt; vagy gazdag akarok lenni” stb. Próbáljunk meg kemények lenni, és elkerülni az ilyen gondolatokat, vágyakat. Helyette inkább érezzünk és gondolkodjunk a jóra koncentrálva.

Bár megnősült, gyermeke sosem született. 1957-ben ismerte meg Masaaki Hatsumi-t, akit rögtön tanítványának fogadott. Nemsokára kiemelten foglalkozott az ifjú Hatsumi-val. Nagyon szoros lett a kapcsolat kettőjük között, Takamatsu pár évvel halála előtt már csak Hatsumi-val foglalkozott, őt szemelte ki utódjának. Érdekesség, hogy bár Takamatsu-t sokan ismerték és kedvelték, mint Budo mestert, csak nagyon kevesen tudták, hogy Ninjutsu mester.

Takamatsu sensei 1972. április 2.-án halt meg 85 éves korában.

Hatsumi Masaaki

A Bujinkan alapítója. 1931-ben született, december 2.-án, Noda városban, Japánban. Hét éves korában kezdett el foglalkozni a harci művészetekkel. 20 évesen már jūdō-t oktatott a Japánban állomásozó amerikai katonáknak, a Yokota katonai bázison. 26 éves korában találkozott Takamatsu Sensei-jel, aki kora híres harcművészeti instruktora volt. A tanítványa lett, majd később az utódja. Rengeteget tett azért, hogy az emberek megismerjék a valódi ninjutsut, többek között 1961-ben előadást tartott a Ninpō-ról a Japán Császárnak. Jelenleg is aktívan oktat heti több alkalommal a Bujinden Honbu dōjō-ban.

Szaktanácsadó is volt sok mozifilmhez, és TV sorozathoz. 1982-ben utazott először Nyugatra azzal a céllal, hogy tanítsa és megismertesse a Budo-t. 1986-ban megkapta “Az év legjobb instruktora” címet az ismert Black Belt magazintól. 1995-ben kapta meg “A Kard Útjának Mestere” címet, a Zen Nippon Todo Renmei-től, vagyis a Japán Szövetségtől. Texas és Arizona állam rangereinek tiszteletbeli tagja. A világ több egyeteme, főiskolája kinevezte Őt tiszteletbeli doktorrá. Ismert író, és a Japán Irodalmi Művészetek Társaságának elnöke. Hatsumi ezen kívül jól ismert festőként is, műveit több galériában is bemutatták, szerte Japánban, és az áruk is ehhez viszonyul.

Európa

Dean Rostohar

Dean 1965-ben született Zágrábban, és azóta is ott él. 1975-ben kezdett foglalkozni a harcművészetekkel, több irányzatban mesterfokozatot is elért. 1986-ban találkozott először a Ninjutsu-val. Ekkor még csak könyvekből tanult. Az első oktatói Dominik és Sasha Tesic volt. Ők vezették be a Ninjutsu-t Horvátországban. Domink Tesic segítségével létrehozta az első Bujinkan Dojo-t 1993-ban. Ezt követően Ő írányította és tanította a Bujinkan Ninjutsu-t Horvátországban. 1995-től rendszeresen jár tréningezni Japánba, ahol közvetlenül a Soke-tól és a legjobb tanítványaitól tanult.

1996-ban kapta meg az 5. Dan fokozatot, miután sikerrel teljesítette a Sakki tesztet Tokióban. Hatsumi Soke-tól több kitüntetést is kapott, többek között büszke tulajdonosa az Arany Sárkány Medálnak.

Részt vett a délszláv háborúban, mint egy különleges egység tagja. Az egyik akció során, mélyen az ellenséges vonalak mögött, súlyosan megsérült. Életét a sokéves edzéseknek és saját akaraterejének köszöneti. Sérüléseire való tekintettel leszerelték, de előtte még számos kitüntetést kapott, többek között Horvátország elnökétől. 1999 óta a rendőrség speciális alakulatait oktatja, szaktanácsadó. Tudása sok oktatóval ellentétben nem csupán elméleti. A háborúban szerzett tapasztalatokat alkalmazva reálisan oktatja a Ninjutsu-t.

A ninjutsu oktatásán kívül még fontos szerepet kap életében az általa alapított Specwog alakulat irányítása.

A Seijin dojo szakmai munkáját 1998-tól felügyeli. Kezdetben Csics György, és Bognár Attila sensei jártak ki hozzá, és tekintették őt mesterüknek, majd 2007-től, miután Csics György sensei Ausztráliába költözött, a dojo jelenlegi vezetője, Darányi Gábor is őt kérte föl erre a posztra. Nagy hálával tartozunk neki az útmutatásaiért.

Davor Gašparović

Davor Gašparović Zágrábban született 1973-ban. 16 évesen csatlakozott Dean Rostohar Ninjutsu dojo-jához és azóta is nagy alázattal, és kemény munkával vesz részt az edzéseken. Dean sensei jobbkezeként komoly szerepe volt a Horvátországi Bujinkan megerősödésében.

A régi álom, az első Japán út 2003-ban vált valóra, és azóta rendszeresen, minden évben visszajár, hogy együtt edzhessen a japán mesterekkel.

Tudását, és képességeit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy rendszeresen hívják oktatónak a különböző európai dojok.

Davor sensei oktatási stílusa kemény, realisztikus, de ugyanakkor lágy és egyszerű. Sok fontos apró részletre hívja fel a figyelmet, ami nagyban megkönnyíti a tanulóknak a szemináriumokon látottak befogadását. Rendkívül kifinomult Taihenjutsu-ját mindenki csodálja.

Davor Gašparović Shihan szintén a Specwog oktatója, és a Horvát különleges erők kiképzője.